ПРЕД славну британску певачицу и гошћу "Нишвила" Џос Стоун, наша Снежана Спасић прострала је пиротски ћилим који је у њеној породици генерацијама, али и богату српску ризницу традиционалног мелоса. Две уметнице различитог сензибилитета и музичког правца снимиле су у дуету изворну косовску песму "Маријо, дели, бела кумријо".
Њихов сусрет у рустичном амбијенту Бали-бегове џамије у нишкој Тврђави одиграо се без присуства јавности, јер је млада певачица имала жељу да научи да пева стару српску песму, али "без сведока". Печалбарска мелодија стара више од 200 година а поготово певање Снежане Спасић оставили су велики утисак на џезерку која је само вече пре тога наступила пред десетак хиљада посетилаца последње ноћи "Нишвила".
Снежана нам открива да је њихова "сарадња" почела пре два месеца када је на мејл добила поруку личног асистента Џос Стоун.
- У поруци је стајало да је Џос преслушавала извођаче наше традиционалне, али и џез и забавне музике и одлучила да је управо ја подучим како да изведе "Маријо, кумријо". Наш сусрет нема никаве везе са организацијом “Нишвила“, то је био приватан договор. Због тога се све држало у тајности - каже Спасић.
Наша саговорница открива да Џос има обичај да свуда где наступа научи песму на језику те земље.
- То ме је заиста импресионирало и потрудила сам се да будем добар домаћин и "учитељ". Знале смо да немамо пуно времена и зато смо се и једна и друга озбиљно припремиле. Она је дошла са већ наученим текстом, а песму смо снимиле у пратњи чланова моје групе "Naissa": Бојана Младеновића, клавир, Слободана Јевтића, виолина и
Марјана Радевског, тамбура.
Снежана каже да ова песма није певачки захтевна јер се пева у седам осмина, али да "тешка" за оне који не долазе са овог поднебља.
- Џос ми је показала бележницу са песмама које је записала из других земаља. Она има невероватне гласовне могућности и певачку технику, нешто што се ретко среће али се и потпуно даје публици што су осетиле и Нишлије - каже Снежана.
Узајамна повезаност и велико међусобно поштовање осетило се и када је наша певачица своју гошћу понудила домаћом ракијом.
- То је ракија мог оца, а њој је било сасвим нормално да је пијемо из исте чаше. Ходала је боса по пиротском ћилиму и захваљивала ми се што сам јој омогућила да све то доживи и осети - описује Спасићева, откривајући нам да ће Џос Стоун ускоро објавити снимак њиховог заједничког извођења српске песме.

ПОЗДРАВ СА ТРИ ПРСТА
Џос је избегла сусрет са новинарима, али се зато дружила са волонтерима "Нишвила" и на једној слици је позирала са подигнута три прста. Сазнајемо да нема ништа против "седме силе", али да је једноставно чувала глас за концерт, а сутрадан и за снимање песме за Снежаном.

СНИМАК СА ГРУПОМ NAISSA
СНЕЖАНА Спасић се извођењем традиционалне српске и византијске музике бави од 1993. и до сада је са својом групом "Naissa" имала више од 500 концерата. Снимили су и албум "Бела вила" за српско и неколико албума за грчко тржиште.
- Наши концерти имају "причу" јер се не састоје само од музике и певања, већ и од народне поезије и предања     -  = преузето  : Новости